Utformade för att stå emot de mest krävande förhållandena under vattnet, kombinerar våra klockor robust konstruktion med avancerad teknologi för att ge dig trygghet och tillförlitlighet vid varje dyk. Med hög vattentålighet, tydliga dykmarkeringar och ljusstarka index kan du utforska havets djup med förtroende och stil. Oavsett om du är en erfaren dykare eller en passionerad nybörjare, är våra dykarklockor den perfekta följeslagaren för ditt nästa undervattensäventyr.
Hem / HERRKLOCKOR / Herrklockor efter Stil / Dykarklockor
Under nästan så lika länge som klockor har suttit på handleden har klocktillverkare strävat efter att få dem att fungera på platser som de förmodligen inte borde göra, och ingenstans är den jakten mer förhärligad än vad det gäller dykarklockan. Och hur kan det inte vara? Föreställ dig ett litet urverk av kugghjul och fjädrar, som fungerar felfritt, skyddat från havets obevekliga tryck och omgiven av en ofattbar mängd vatten och tryck.
Strävan efter en verkligt vattentät klocka började på allvar i början av 1900-talet. 1927 debuterade Rolex sin modell "Oyster", som blir accepterad som världens första vattentåliga klocka. I slutet av 1930-talet utvecklade Panerai Radiomir, en stor klocka med "cushion-cased" som bärs av dykare i den italienska kungliga marinen, avsedd att bäras under långa perioder under vatten.
Den moderna dykarklockan så som vi känner den kom dock inte förrän 1953 när Rolex, Blancpain och Zodiac introducerade sina dykarklockdesign - Submariner, Fifty Fathoms och Sea Wolf - alla annorlunda fast med anmärkningsvärt liknande funktioner. Alla tre klockorna innehöll tjocka vattentåliga boetter, läsbara självlysande urtavlor och roterande toppringar som kan användas för att beräkna hur lång tid som man varit under vattnet. Den här sista komponenten är kärnan till varför dykarklockan blev en så viktig del av ett SCUBA-kit: det gör att dykare vet exakt hur mycket tid de har spenderat under vattnet och när det är dags att börja uppstigningen.
Medan de ursprungligen var avsedda som verktyg för militära och kommersiella dykare, blev fritidsdykning en oerhört populär hobby under de följande årtionden, och fler och fler dykarklockor skulle dyka upp på marknaden efter samma formel som från 1953 och med samma kännetecken på design och egenskaper. Även om klocktillverkare fortsätter att förbättra nämnda formel - med tuffare boetter, mer omfattande djupklassificeringar och andra praktiska funktioner - är många av de dykarklockor du ser idag fortfarande inspirerade av de som först lanserades för över 60 år sedan.
Verkligheten är denna: Dykarklockan byttes ut mot den moderna digitala dykdatorn för länge sedan. Idag finns det fortfarande dom (som troligen bär en dykarklocka som backup till en dykdator) men till största delen bärs dykarklockan som en stil snarare som verktyg för dykare, vilket är helt ok, eftersom de behåller sin "old-school" stil men kan fortfarande användas för deras avsedda syfte om det så skulle behövs.
Vattentätheten hos klockor nämns ofta i meter eller BAR. Men en klocka som t.ex. har en klassificering på 100m (10BAR), klarar inte i själva verket inte att man dyker till ett djup på 100m. Utan metervärdet som anges är inte relaterat till dykdjupet utan till det lufttryck som används under vattenskyddstestet, där 1 BAR motsvarar ca 10m. För att en klocka skall tåla att man badar med den rekommenderas att den klarar minst 100m/10BAR och för att kunna dyka med den bör den klara minst 200m/20BAR. Tänk även på att kronan (ställskruven) måste vara i läge 1, alltså stängt läge, för att klockan skall vara tät. Har den ej varit stäng gäller ej garantin om klockan skulle ta in vatten. För klockor med klassificering under 100m/10BAR gäller generellt ej garantin om den tar in vatten, då dom endast ses som vattenskyddade, ej vattentäta.
Idag kan många klockor bäras och läsas under vattnet, men de bästa riktlinjerna för vad som utgör en riktig dykarklocka fastställs av International Organization for Standardization (ISO). Den moderna ISO 6425-standarden föreskriver några kriterier, varav det viktigaste är: ett lägsta djupvärde på 100 meter, en enkelriktad toppring med markeringar minst var femte minut, en urtavla som är synlig i totalt mörker och en indikation i mörkret att klockan fungerar vanligtvis indikeras detta med en sekundervisare med en lysande spets eller motvikt. ISO 6425 föreskriver också att klockan måste vara anti-magnetisk och stötsäker, liksom korrosionsbeständig i havsvatten. Resultatet är en klocka som är robust, pålitlig och läsbar.
Läs mer om vattentäthet härKONTAKT
Klockia / Gotlands Ur AB | Hästgatan 24, 621 56 Visby | Sweden
» E-post: info@klockia.se
» Om företaget
Telefon: 0498 - 27 12 90
Öppettider kundtjänst: Mån - Tor: 9.00 - 16.00
Öppettider i butiken:
Mån - Fre: 10.00 - 17.00
Lör: 11.00 - 14.00
Sön & övriga helgdagar: Stängt
NYHETSBREV & KAMPANJER
Fyll i din e-postadress och ta del av nyheter, kampanjer före alla andra.
Copyright © 2003 - 2024 Gotland Ur AB, all rights reserved | » Sitemap | » Cookies / GDPR